Kawan Mayaku

Wednesday, October 26, 2011

Best Quotes!!

Assalamualaikum n selamat pagi...
Anda ada FB?? kalo ade try search group best quotes.

2 3 menjak nih tgk group ni makin femes..makin banyak orang yang likes..
quotesnye plak more bout cintan-cintun..
but sweet..coz quotes yang di beri memang betul..ade makna tersirat n tersurat..

mb admin group ni baru putus cinta kot...hu3 sape taw kan???

hari ni ade 2 quotes dari group ni yang menarik minat aq..
so aq post la kat blog ni..
sbb ni blog aq...so xsalah kan?? ha3



ketiga2 quotes ni berkaitan dengan aq sedikit sebanyak..
banyak mane?? ade la jugak bersangkut paut dengan kehidupan aq yang lalu...
zaman puppy love yang tah pape...
hu3..

semoga quotes ni menjadi garis oanduan pada kawan2 yang ingin mengenal ape itu
cinta...jangan pernah serik untuk BERCINTA ok?? coz ianya boleh mematangkan kite
dalam berpikir dan menjalani kehidupan seharian...

Sabda Rasulullah SAW: “Hendaklah kamu zuhud dengan apa yang ada di dunia nescaya kamu akan dicintai Allah. Hendaklah kamu berzuhud dari apa yang ada pada manusia nescaya kamu akan dicintai oleh manusia.” (Riwayat Ibnu Majah)

p/s: cintalah seadanya ok?? chill la korang!! outt

Tuesday, October 25, 2011

Happy Deepavali^_^

Alhamdulillah masih diberi peluang bernafas untuk sehari lagi,,,,
hari ni 26/10/2011 satu Malaysia bercuti untuk merayakan perayaan Deepavali.
Tapi aq tak..masuk kerja shift pukul 2 karang...malas tol ha3..


berdasarkan maklumt yg aq dapat dari google..Deepavali bermaksud pesta cahaya..
cahaya merupakan simbolik untuk 
mengatakan kebaikan mengatasi kejahatan..
Sambutan perayaan Deepavali adalah sama seperti kita 
menyambut hari lahir. Ia adalah sambutan untuk menyambut kelahiran ‘cahaya dalaman’ yang memupuk kesedaran dari dalam. (Yang kita sebenarnya hidup dalam alam maya)
Dengan itu, segala kejahatan di dunia ini akan terhapus dan kesedaran yang tuhan sebenarnya berada di mana-mana dan keunggulannya sahaja yang berkekalan buat selama-lamanya akan disedari.Lampu menjadi ilmu pengetahuan yang menerangi hidup dan menghindari manusia daripada berbuat jahat(credit star online)


Sepanjang 22 tahun hidup ni..banyak juga rakan india yang aq dapat..
Hasil daripada sikap muhibah rakyat malaysia itu sendiri...

Time kecik2..waktu deepavali aq pergi rumah jiran aq.makan manisan n laddu
sangat manis tapi sedap..
then pergi  rumah membe aq silas caleb..mix of indian n kristian..

masuk sekolah menegah plak aq dapat kawan indian lagi..
Mohan Raj, Ushalini,Vinothini n a few of indian juniors..

Mohan paling best..bile mak die dtg hostel bawak masakan indian..die sure akan ajak kitorang
makan same2..kari,tosei n macam2..sgt best..
bile sedare die kawen..kami pown dijemput...
pengalama makan atas daun pisang itu amat bermakna..

(kuih2 ni halal membe aq ckp =))

masuk u plak..kawan2 indian makin bertambah..kami buat kolam same2..dan jike berkesmpatan sedikit perkataan india cuba aq pelajari..

cukup la smpai sini aq tulis...nk g sarapan hu3..
so for my indian friends..selamat menyambut hari deepavali^_^

Setiap Yang Berlaku Ada Hikmahnye..

xmaw tulis panjang2...just nak upload satu pic.supaya bole direnungkan 
oleh kite semua..insyaAllah ^_^

So jangan frust menonggeng/menagis bagai untuk someone 
yang belum pasti menjadi yg halal buat kite...
save ur tears n 'sayang' 'abang' for those that confirmed will be
 your hubby o honey..
Adam dan Hawa tetap akan bersatu..cuma bila,siapa
 itu bukan ditentukan oleh kita..
kite merancang die menentukan

semoga ditemukan dengan pasangan yang baik..
dari sulbi wanita yang baik...
akan lahirnya generasi/keturunan yang baik^_^

Semut Warna Warni..cantik....cantikkk

Aq rase korang dah tengok o bace pasal semut ni kan??aq tengok dah ramai yang share2 kat fb tu..bagusla menda baik xsalah kan???

ade viewer yang mengatakan gambar ini faked o superimposed n sebagainye..tapi bagi aq selaku pelajar biologi rase gambar ini adalah sahih kerana menurut ape yg aq belajar..exoskeleton badan semut ini amat nipis supaya air circulation  melalui spirakel bole berlaku dgn lebih efisien(maaf to student entomologi o zoologi kalo pe yg aq cakap ni salah..but make sense right??)

kesahihan berita ni xdela plak aq nak kaji coz jika ianya membuatkan pembaca makin dekat dengan penciptanya, tiada alasan untuk dipertikaikan..
(hurm mb le try ngn air bandung, carrot susu n len2 lagi ^_^)

secara xlangsung ujian ni menyumbang dalam bidang sains dimana hasil kajian menunjukan semut2 ni tertarik pde warne yang cerah...(urm no wonder semut suke hurung aq sebb aq putih ha3)

meh aq upload pic ni bgi kite same2 tengok keindahan ciptaan tuhan^_^

credit to Dr. babu for the wonderful pic ^_^

Wednesday, October 12, 2011

Aq,Kau & Dia


KAU sangt beruntung sbb mampu pakai SUPRA

aq lak hanya mampu pakai...
CROC tiruan dari pasar malam..

tapi KAU & AQ   masih beruntung  berbanding DIA sebab xperlu pakai...

Macam ni....

syukur hidup di MALAYSIA.. ^_^

Tuesday, October 11, 2011

Lawanye blog Korang..Jelez mak taw!!


bile xde kerja.. aq suke blogwalking sat...tengok blog membe2.. baca tulisan membe2...pergh lawanya blog dorg..compare ngn blog aq.. jauh gile bezanye...pandai la korg pilih layout..ade katun gerak2, ade kelip2, terpegun aq tengok...
pada kaki blogers gile mati 2..tolong la ajar aq care nak pilih layout yg lawa...layout blog aq muram jew..macam orang berkabung pown ade hu3..

jujurnya aq g suke bace blog girls coz gaye penulisan dorang pown lain...n blog dorg pown lagi cun layoutnye.. brightly colours, menampakan sifar kegadisan di situ.... ^_^


Btw starting 2/10/2011 pai skrg da 9 hari aq bergelar graduan..tapi so far xda g panggilan kerja tetap..kerja part time 2 berlmbak la org call.. ade membe blum konvo tapi da dpt kerja tetap..rezeki die cepat datang.. so yg mampu aq buat... menghantar resume dan terus menghantar tanpa putus asa..

apepown aq bersyukur dengan kehidupan sekarang ^_^

Friday, October 7, 2011

Entry Santai2..

Tetibe aq upload pic ni kenape la gamaknye ek..just nak cakap special thanks to this person yang bagi hadiah kat aq sempena konvokesyen degree aq yang lalu..

adela dpt sikit2 hadiah tapi xde r banyk sgt..but xsmpt nak ambik gmbr..

from jr ade la dapat teddy..thanks taww

from adik beradik aq yang sanggup kongsi duit beli bunga n teddy bear tok aq thanks juge

from my parent yg sanggup datang jauh2 bayar sewa hotel minyak makan minum semue...trime kasih coz kedatangan dorg pada hari 2 adalah HADIAH paling hebat buat aq..

kawan2 yang bagi aq adiah pown banyak2 trima kasih diucapakn..

pada kawanku ismi asyraf yg kate telah hadiahkan aq DOA..aq berharap doa ko dikabulkan aminn

n lastly for my adik yg bagi minyak wangi ni..thanks r ek..eden xgune pown sbb takut abeh!!! ha3

The Road Not Taken


At this time, this moment,  aq masih xnampak masa depan..
bukan gelap cuma kabur...
kerana berada dipersimpangan..
tetibe aq teringt sajak ni yang aq blajar time sekolah menengah dulu..
The Road Not Taken..the road not taken..

 
TWO roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;       
 
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,       
 
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.       
 
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference






Tetapi selepas dipikirkan balik..aq yakin bahawa hidup ini umpama chess, kite yang menentukan corak perjalanan hidup dan sesekali jangan hilang kebergantungan kite pada Allah S.W.T.

semoga hari esok menjadi milik aq dan masa depan terletak di gengaman =)

Tuesday, October 4, 2011

Monday, October 3, 2011

My Big Day!!

Dah lama xjenguk blog ni..kalo rumah kosong aq rase dah jadi tempat jin bertandang dah ^_^

3 tahun weh!! aq sabar jew.. orang cakap pape aq sabar je..kalo ikut hati aq dah xmaw dah teruskan.. selamat Allah bagi aq akal.. terus je blajaq.akhirnya aq konvo gak!! hu3..2/10/2011 adalh detik yg berdebar2..

cube korang di tempat aq..setiap mate memndg ketika korang berseorangan jalan atas pentas tu untuk ambik skroll..serius aq cakap kemeja aq lencun sebab gemuruh yang teramat..

3tahun gak la mengajar aq ape itu kawan,siapa itu kawan dan mengapa perlu berkawan...

kalo nak diceritakan..3 tahun hidup aq di umt bnyk aq gunakan untuk berkawan..

hari konvokesyen pown aq masih berkawan...

aq berkawan dengan lecturer2, para ibu bapa yang datang dan aq berkawan degan abg photograper yang sudi mengmbil gambar aq..dan aq try berkawan dengan musuh aq seadanya..

To UMT..maybe i'm not da best product that u have.. but still can make u smile one day ^_^

untuk tetamu yg sudi mmbaca blog aq nih..sedikit gambar aq sertakan untuk tatapan kalian..

 wajahku yg gemok!! @_*

 gambaq standard yg le ditengok timo konvo.. =)

 with my kawan rezz yg vouge n nasrul yg gigih


 with most of my coursemate..

di post yg lain aq upload bnyk2 lgi gambaq kerana kenangan ini aq nak kongsi dengan semua org!! UMT CITA WARISAN!

Wednesday, July 27, 2011

Lakukah Saye??

Menamatkan semester 6 mungkin merupakan detik yg ditunggu oleh sesetengah orang..
ade yg plan nak sambung master n xkurang juge yg bekerja..
dan aq termasuk di dalam salah satu golongan itu..

tapi...
tapi...

saban hari aq berasa sedikit takut menghadap hari esok..
adekah company yg nak ambik aq bekerja??
nak buat master??masih belum terdetik dihati lag untuk mase in...

kadangkala aq merasakan dengan jurusan aq ambil sekarang..
agak susah menempatkan diri dalam pasaran global...perasaan aq je ke??

Alhamdulillah kedatangan seorang customer ke tempat aq bekerja(part time) 
menghilangkan sedikit kegundahan hati..
apabila memberitahu pakcik itu (aq yakin die seorang pendidik)
 bahawa aq mengambil jurusan sains biology..
dengan yakinye pakcik itu memberitahu bahawa
 jurusan aq mempunya skoP perkerjaan yang luas....

Buatmu pakcik..hanye AMIN dan InsyaAllah mampu aq ucapkan..
semoga kate2mu menjadi satu doa buat aq dan menjadi azimat dan kekuatan
bagi aq meneruskan perjuangan...
yang pasti...
aq tdak akan pernah berhenti berusaha...
sehingga aq mencapai ape yang aq kehendaki...

~THE END~


Lain Kulit Satu Jiwa..

Assalamualaikum...dah lame xupdate blog ni rupenye..urusan seharian memg betul2 memenatkan aq...

Sekadar ingin berkongsi cerita..

suatu hari ketika aq tgh bersembang dengan kawan aq..kami didatangi seorang gadis berbangsa CINA dan menerangkan kedatangannya demi meminta bantuan berbntuk kewangan untuk sebuah rumah kebajkan untuk kanak2 kaum2 mereka yg berpangkalan di ipoh perak..ditunjukan bukti gambar2 dan benar semua adalah gambar kanak2 bangsa itu yang kelihatan amat memerlukan bantuan...

selepas bertanyekan serba sedikit tentang rumah kebajikan nih..aq pown dengan senang hati memberi sedikit bantuan atas dasar perikemanusiaan..tetapi lain pula sahabat yg sorang ini..die hanye membatu..dan aq xkesah lah..name pown derma..kene la ikhlas..

wanita tu pown beredar..dan aq meneruskan urusan aq..

kemudian member aq ni mendekati aq dan memberitahu bahawa die tidak menderma kerana wanita itu berbangsa CINA..tersentap aq dengan kate2 kawan aq nih..

aq tanyelah apesalahnye jike die CINA?kawan aq pown menjawab..bahawa die xsuke orang CINA..CINA xsuke orang MELAYU katenye..

aq terdiam sebentar..sambil memikirkan kate kawan aq ni berasa o tidak..kalo xde kaum yg lagi satu nih..agak2nye dimana MALAYSA sekarang ni ek???

hurm...hurm...aq merasakan jawapan kawan aq nih,
bagi aq MENGARUT.. dan bagi aq KONTRADIKSI pemikiran die ni melambangkan ketidak matangan die dalam BERPIKIR dan BERBICARA... no wonder kaum aq ni dilabel RACIST..kerana nila setitik rosak susu sebelanga..

tapi aq xsalahkan kawan aq nih..umur die pown baru anak2 lagi dan aq berharap dengan bertambahnye hari die lebih memahami erti persaudaraan kaum2 di Malaysia dan berharap keamana itu milik kite selama2nye..amin

Sunday, May 29, 2011

Mangkuk Cantik, Madu & Sehelai Rambut

Assalamualaikum korang ^_^..Petang tadi tengah tengok tv tercari2 la aq cite ape aq nak tengok..entah macamne aq tertekan TV1..Selalunye aq xtengok TV1 sebb agak bosan..maap ek RTM ^_^..Tapi nak dijadikan cerita aq da bukak TV1 so aq layan je la citenye..tup2 cite2 pasal kisah Nabi n para sahabat..Alhamdulillah la kene ngn selera aq...bukan nak kate aq baik tapi 2 la..hati suke tengok rancangan2 gini..lagi bepekdah dari layan AF9 n Mentor tu....ha3..

Hos rancanganye 2gadis yg bagi aq amat manis sebab bersolek ala kadar dan memakai tudung..sejuk mate memandang kan?? ^_^ n tajuk yang diceritakan oleh mereka ialah ''Mangkuk Cantik, Madu & Sehelai Rambut " dalam hati aq tertenye2 cam menarik cerite ni...so aq dengr sampai abis n ternyate 30minit yg aq spend 2 xsia2..ade input yg disampaikan..

so aq lak nak cite kat korang pasal kisah ni..aq ambik cite ni dari website sebb xingt semua yg hos2 tu cakap..pada yang da pernah dengar o bace kisah ni Alhamdulillah la korang amat bertuah sebab bace kisah ni lagi awal dari aq..pada yang belum mari bersame2 kite hayati kisah ni...


kisah ni berlaku semasa Rasulullah SAW, dengan sahabat-sahabatnya Abakar r.a., Umar r.a., Utsman r.a., dan 'Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a.
Di rumah Ali r.a. istrinya Sayidatina Fathimah r.ha. putri Rasulullah SAW menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan sehelai rambut terikut di dalam mangkuk itu.
Baginda Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut (Mangkuk yang cantik, madu, dan sehelai rambut). 

Abubakar r.a. berkata, "iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut". 

Umar r.a. berkata, "kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Utsman r.a. berkata, "ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan ber'amal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut". 

Ali r.a. berkata, "tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumanya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut". 

Fatimah r.ha.berkata, "seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang ber-purdah itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yangtak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut". 

Rasulullah SAW berkata, "seorang yang mendapat taufiq untuk ber'amal adalah lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, ber'amal dengan 'amal yang baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat 'amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut". 

Malaikat Jibril AS berkata, "menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri; harta; dan waktu untuk usaha agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sulit dari meniti sehelai rambut". 

Allah SWT berfirman, " Sorga-Ku itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik itu, nikmat sorga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju sorga-Ku adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut". 

Begitulah kalimat-kalimat indah yang diucapkan, sebagai pelajaran bagi umat..
Indah kan perumpamaan yang dilontarkan hanye dengan bersimbolkan Mangkuk Cantik, Madu & Sehelai Rambut ..renung2kan dan selamat beramal kawan-kawan... ^_^




Thursday, May 26, 2011

Apabila Perpisahan Itu Terjadi...

Assalamualaikum...Jam da pukul 4pagi tapi mate xle tido...so decide tok bace pape then tergerak bace buku Dr. H.M Tuah..sure semue kenal kan??Pakar motivasi tu...



So aq terbace artikel pasal Perpisahan ..so ape yang aq tulis seterusnye adalah karya asal Dr H.M Tuah  n aq mencelah sikit2 bile perlu ok??

menrut Dr. H.M. Tuah. kesedihan dari perpisahan itu merupakan perasaan yang dibauri  oleh perisa syaitan..kerana disebabkan kesedihan ramai orang tidak redha dan secare tidak langsung menbawa kepada kekufuran..jjike perlu menangis menangislah  tapi usah terlalu lama kerana  pintu pertemuan yang baru telah terbuka..Pertemuan yang baru  menjanjikan kegembiraan yang lebih  baik kerana kite telah semakin matang oleh pengalaman yang lalu.Tanpa manusia terpakse berenang menyeberangi sungai, tidak mungkin jambatan tercipta,biar ia berupa sedih pada hari ini, mungkin ia adalah mukadimah kegembiraan hari esok.WOW!! terbaeklah ayat lu Dr.!!!

So pade yg tengah bersedih..Dr.H.M Tuah ade menyatakan beberapa care penyelesaian..

Perpisahan walau sakit untuk diterima tapi bergembiralah kerana kite telah MERDEKA  oleh kerenah yang menyakitkan hidup kite sekian lame..

Apabila perpisahan terjadi,kenangi keburukanya supaya anda bersyukur  kerana anda berpeluang hidup semula dari awal..Usah kenangi kebaikanya nanti anda akan sesal berpanjangan..

Relakan sebarang perpisahan dengan redha n syukur..Orang yang meninggalkan kite  memang ingin melihat  kite terluka oleh perbuatanye.Menangis adalah markah kemenangan buatnye tetapi senyum   akan membuatnye menderita.

Pada setiap perpisahan ada nikmat pertemuan.Perpisahan  itu adalah titik awal pada pertemuan yang lebih baik. Tuhan tidak mensia-siakan hidup hamba-NYA kecuali hamba itu sendiri menjadikan dirinya sia-sia oleh keadaan.Berdoa  selalu semoga Allah temukan dengan insan yang lebih baik agar kehidupan yang berbaki itu bukan lagi sia-sia.

Kegembiraan seorang MUSLIM adalah keredhaan ALLAH terhadapnya, maka carilah kegembiraan dan keredhaan itu dan yakinlah akan menemui-Nya..

Sekian dari DR.H.M Tuah... ade benar ape yang dikatekan..pada yang boleh menerima baguslah dan aq merasakan ini merupakan satu contoh fardu kifayah dimana kite cube mmbantu mereka yang memerlukan..

jika ade sebarang maklumat bermanfaat akan aq kongsikan lagi dengan kawan2 bloggers..sampai disini daaa n good morning ^_^

Saturday, May 7, 2011

Secawan Kopi,Sekeping Biskut dan Keindahan MilikNYA

Kisah Aq Sekadar Coretan~~,

secawan kopi...

sekeping biskut....

DAN

Keindahan Alam milikNYA..(sile byangkan mengikut kreatvti masing2 ^_^)


Hurm petang yang damai...tenang dan berangin..kelebihan kawasan penempatan yang aq n kawan2 sewa ni..
Rumah separa kayu-simen ni memang syurga bagi aq..sungguh selesa dan santai dalamnya..
Umah 2 tingkat ni begitu istimewa kerana mempunyai beranda yang membolehkan aq lepak petang2..
rumah sewaku..syurga ku ^_^

sambil minum kopi,makan biskut dan aq dihadiahkan panorama yang indah hari2..dan tiada sedikit perasaan bosan tercampak di bumi Darul Iman ini..,


gelagat orang kampung yang lalu lalang bagi aq amat mengasyikan..
dari situ aq boleh membaca pola perilaku manusia...
dari jendela ni jugalah aq dapat berkenalan dengan orang2 kampung..sekadar memberikan senyuman dikala terserempak dijalanan amat bermakna bagi aq..
kerana..
kehadiranku berkelana di bumi terengganu ini diterima masyarakat setempat..

Sungguh damai di sini..angin laut menyegarkan..
aq bole lihat awan bergerak
jauh dari kesibukan kota...
3tahun berkelana terase seperti 3hari..masa pantas berlalu.(^_^)

DAN aq akan merindui pengalaman ini...

Iqbal hamzah,UMT,2008-2011 in memory 4 ever!!

Kawan Kawan Kawan n Kawan..


Kadang2 Kite Kenal Orang tu 2 3 hari je tapi rapat mengalahkan dielah kawan sepermainan kite..
Kadang-kadang kite kenal orang tu 2 3 tahun but kite masih xpaham perangai die..

JADI ...

Nape xdiciptakan alat untuk mengesan sejauh manekah keihlasan kawan itu??
Adekah mencari dikala susah?
Adekah mencari dikala sedih?
Adekah hanya tempat untuk bergembira

semua kawan bagi aq adalah sama..xde istilah kawan baik kerana dengan melabelkan seseorang itu sebagai kawan baik aq meletakan diri aku kedalam ketidakadilan..aq baik dengan semua kawan-kawan aq..

Tapi mcamne dengan kawan rapat??  haaa bagi aq kawan rapat ni berbeza..even jarang bersama,tapi kite rapat dengan die dan senang dengan die.

Kawan Kawan Kawan n Kawan..

Hidup Aq Memerlukan Kawan Dan Aq tidak meletakan limitation bilangan dalam berkawan..kerana aq memang suke berkawan..

Pada Yang Baru Kenal Mari Kita Berkawan...
Pada Yang Sudah Kenal Marilah Kita Bersaudara...


Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (Al-Hujuraat 49:13)

Thursday, May 5, 2011

Korang Pilih no brape??? ^_^

ambik dari fb junior ni..^_^






Tips Cinta ini telah disampaikan oleh saudari dieda di Forum Tentang Cinta.

Diam Seribu Bahasa
Dia diam je sepanjang ada dengan kita. Walaupun kita bercakap dengannya, dia hanya mengiayakan atau dia anggukkan kepalanya saja. Dia sikit pun tak akan layan kita seperti 
sebelum ini. Jika benda ini berlaku, sah lah tu dia merajuk dengan kita.

Buat Tak Tahu
Dia akan buat tak tahu dengan kita. Jika kita minta tolong dengan dia seperti kemaskan meja ke, dia buat acuh tak acuh je. Paling teruk, dia buat-buat tak dengar (pekak betul-betul baru tau!). Ini cara protes yang paling teruk sebab dia bukan je buat kita geram tapi buat seolah-olah kita ni tak wujud.

Menolak Untuk Makan Bersama
Bila lelaki merajuk biasanya dia tak nak jumpa kita atau face to face dengan kita. Dia akan bagi alasan seperti "awak makan la dulu, saya kenyang lagi la..lagipun, saya dah makan dengan kawan saya tadi" (walhal perut lapar... nak uji dorang, kita dok je sila depan dorang, sambil makan... )

Masam Muka
Tindakan yang ni ialah tindakan yang paling kita geram. Dah lah tak nak cakap ngan kita dah tu nak tarik-tarik muka pulak. Tak puas hati la konon. Tapi adat la kalau orang dah merajuk. Perempuan pun lebih kurang je! (amik hanger, gantung kat muncung dia)

Baca Surat Khabar
Bab ni memang tabiat orang lelaki. Tapi kalau surat khabar tu dibaca banyak kali tanpa sebab maknanya jiwa dia tak tenteram & ada sesuatu yang mengganggu diri dia. Lagi-lagi pulak kalau tengah-tengah malam buta.

Menonton Televisyen Hingga Lewat Malam
Dia akan tengok TV tu sampai larut malam walaupun rancangan tu bukan rancangan kegemaran dia. Mata dia di TV tapi hatinya ke lain. Kita kena peka beb!

Keluar Rumah Tanpa Beritahu
Ada lelaki yang tak akan memberitahu mana dia nak pergi. Nak protes la tu kononnya. Kita jangan paksa dia untuk menjawab pertanyaan kita kerana confirm dia akan buat dek je!

Matikan Telefon Bimbit
Ha ni satu lagi tabiat lelaki. Dia tak suka diganggu bila perasaannya tengah marah. Untuk mengelakkan kita mengganggu dia, dia akan matikan telefon bimbit dia & bagi alasan bateri kong. Alasan dia satu je, dia tak mahu dengar suara kita takut perasan marahnya lagi kuat... Alaa, bila dah rindu call jugak last-lastnyer!

Hisap rokok
Macam tak pernah dapat rokok setahun...

ha3 kalo aq,aq pilih no 1,2,4,9..korang plak???

Lagu Sedih-VIP ^_^

BEST GAK LAGU NIH!! ^_^

Lirik Lagu Sedih -VIP
VIP VIP babeh
Selalunya haruku tak sebegitu biru
Selangkah pun tak lah terasa begitu jauh
Ku disini tapi fikiran entah ke mana
Jiwa yang terganggu buat aku tersedar

Semua kerna kau dh hilang dari pangkuanku

[KORUS]
DJ putarkanlah lagu cinta
Erti kasih kepadanya
Kerana kan aku merindu dia yang menjauh
Putarkanlah lagu cinta untuk ku melayan jiwa
Andai dia tidak kembali
Minta tujukanku lagu sedih
Tujukanku lagu sedih

Apa mungkin dia sedang mendengar disini
Dibelenggu kesepian atau sudah lupa
Walau aku cuba berganjak meneruskan hari
Tapi hati masih berpaut semalam lagi

Semua kerna kau dh hilang dari pangkuanku

[KORUS]

Ku bukakan sterio, internet dan radio
Tapi lagu yang ke udara hanya menyucuk-nyucuk jiwa
Keranaku kehilangmu
Ulang
Kehilanganmu
Jadi jikalau kau sedang mendengar
Rasakan gelombang terpancar

[KORUS]

[KORUS]

Aq Penganggur

10/5/2011 secare rasminya aq akan bergelar sebagai penganggur terhormat..
Penat lelah belajar 3 tahun abeh pada tarikh keramat tu...

ape plan aq setrusnya?Duk rumah jap la nak relax2 dulu....dalam 2 3 minggu 
sambil mengintai peluang yang ade....
BEKERJA o buar MASTER..
masa yang menentukan ^_^

Apepown aq penganggur sekarang n semoga title itu tidak berkekalan..sebab ianya bukan sesuatu yang seharusnya dibanggakan ^_^

xmaw jadi gini...



Apepown kite as a muslim kene percaya dengan rezeki yang Allah tetapkan pada kite..but jangan tunggu kene r jugak berusaha mencari kan??

Kawan2 tolong doakan aq dapat ape yang aq hajatkan...Amin semoga makbul hendaknye ^_^

Wednesday, May 4, 2011

Satu Hati..^_^

tengah2 blog walking trdengar lagu ni..dekt blog mmbe..amat2 menenangkan jwa..so aq nak share la ngan korg2 semua ^_^

Ku memohon dalam sujud ku pada MU
Ampunkan lah segala dosa dalam diri
Ku percaya engkau bisa meneguhkan
Pendirian ku keimanan ku

Engkau satu cinta yang slamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan demi cinta ku kepada mu
Walau seribu rintangan kan menghadang dalam diri
Ku teguhkan hati ini hanya pada Mu
Ku pasrahkan
Oh tuhan slamatkanlah hamba ini
Dari segala fatamorgana dunia
Oh tuhan jauhkanlah hamba ini
Dari hidup yang sia-sia
Engkau satu cinta yang selamanya aku cari
Tiada waktu ku tinggalkan demi cinta ku kepada mu
Walau seribu rintangan kan menghadang dalam diri
Ku teguhkan hati ini hanya pada Mu
Ku pasrahkan

Air Mata..

Aq rase aq perlu menulis untuk memberi sedikit kesedaran...aq gagahkan diri untuk menulis entry ini demi memelihara sesuatu/perhubungan yang aq sayang..

YA!! AQ SAYANGKAN PERSAHABATAN YANG AQ ADE,
AQ SAYANGKAN KAWAN2 AQ.

Ape yang anda  paham tentang air mata??

Aq copy ayat ni dari internet...(lantak la nak ckp aq xde originaliti ke..)
Allah yang menciptakan ketawa dan tangisan..pasti ada hikmah disebalik kejadianNya..
Mata walaupon kecil,tapi ia tak pernah kering dengan air mata..jika boleh dikepung,ia bole mnjadikan bumi ni banjir bagai selepas hujan turun dengan lebatnya..ayat gempak ni..tapi memang betul..ade hikmah kite menangis..

terlalu banyak sebab kite menangis..
Menurut Ibnul Qayyim ada beberapa jenis tangisan antaranya ialah: 


1.   Menangis kerana kasih sayang dan kelembutan hati. 

2.   Menangis kerana rasa takut. 
3.   Menangis kerana cinta. 
4.   Menangis kerana gembira. 
5.   Menangis kerana menghadapi penderitaan. 
6.   Menangis kerana terlalu sedih.
7.   Menangis kerana terasa hina dan lemah. 
8.   Menangis untuk mendapat belas kasihan orang. 
9.   Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis. 
10. Menangis orang munafik yakni pura-pura menangis. 

jadi anda tentukan tangisan anda itu diketegorikan di kelas yang mana...
sebelum ini biarkan gambar2 ini berkate2..

mungkinkah baby ini menangis kerana ketiadaan ibu,pelindung disisinya??

Tangisan sang anak lantaran hak2nya sebagai anak dan manusia dinafikan dibumi sendiri...

Tangisan sang pemimpin yang dambakan sebuah kerajaan yang bernaungan ISLAM yang sebenarnya.


Rasulullah bersabda, maksudnya:
“Tidaklah mata seseorang menitiskan air mata kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka. Dan apabila air matanya mengalir ke pipi maka wajahnya tidak akan dikotori oleh debu kehinaan, apabila seorang daripada suatu kaum menangis, maka kaum itu akan dirahmati. Tidaklah ada sesuatu pun yang tak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata. Sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka.” 



Ada juga jenis air mata yang tidak bernilai di sisi Allah, malah kadangkala mendapat kemurkaan Allah. Antaranya menangis apabila melihat cerita2 serta menangis sehingga meratap dan memukul badan, malah merobek pakaian apabila ada kematian.


Tanda air mata rahmat sebagaimana diterangkan Rasulullah s.a.w dalam sabda yang bermaksud:
Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah tiga perkara, iaitu.
1. Apabila dahinya berpeluh.
2 Air matanya berlinang.
3. Hidungnya keluar cecair.
Simpanlah air mata tangisan itu semua sebagai bekalan untuk menginsafi segala kecuaian yang melanda diri, segala dosa berbentuk bintik hitam yang menggelapkan hati hingga sukar untuk menerima hidayah dari Allah s.w.t. Justeru, serulah air mata itu daripada persembunyiannya di sebalik kelopak mata, agar ia menitis, membasahi dan mencuci hati, sehingga ia putih kembali dan semoga ia dapat meleburkan dosa dan mendapat keampunan-Nya.

 BETUL..Kadangkala kite perlu menangis supaya dapat kite belajar menghargai setitik air mata DAN MEMANG BETUL kadang2 kite perlu menangis supaya ianya dapat melembutkan hati dan membuangkan perasaan ego sesama makhluk..
JADI MENANGISLAH SELAGI KITE TAHU UNTUK SIAPA KITA MENANGIS DAN APE TUJUANYA TANGISAN KITA TU..

P/S:Buatmu sahabat....aq berharap supaya dikau mempelajari sesuatu...bukan untuk mengatakan aq adalah terbaik tetapi aq adalah seorang sahabat yang ikhlas membantu sahabat2nya dikala senang dan susah.. ade perumpamaan mengatakan..jika tidak mahu bau busuk,jangan duuk dekat dengan tong taik..begitulah juge kehidupan kite..mencegah mencegah dan mencegah...Jangan sesekali terjerumus ke lembah yang sama...

AQ MENULIS BUKAN KERNA NAMA..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...